Monday, May 31, 2021 Jiska Ogier Media , Politiek No comments
De formatie is in volle gang. Of liever gezegd, het proces naar de kabinetsformatie is in volle gang. De afgelopen weken heeft informateur Mariëtte Hamer niet alleen gesproken met politieke partijen maar ook met allerlei belangenbehartigers. Jongeren mochten hun zegje doen over de klimaatcrisis, ouderenorganisaties bepleitten de positie van vergrijzend Nederland. Maar, waar zijn de ervaringsdeskundigen met een levenslange en levensbrede handicap? Handicaps zijn over het algemeen beleidsoverstijgend; je hebt andere woonwensen, andere eisen aan een opleiding, loopt tegen drempels aan in het OV, de route naar werk ziet er anders uit… Daarom is het juist van belang om nú met ervaringsdeskundigen te praten, voordat de politiek de wereld weer verdeeld in portefeuilles en commissies. Daarom was ik één van de initiatiefnemers van de gelegenheidscoalitie Ervaring Aan Tafel. Met de hashtag #ErvaringAanTafel en onze open brief vragen we informateur Mariëtte Hamer om met ons in gesprek te gaan. De opdracht aan mevrouw Hamer komt uit de Tweede Kamer, daarom hebben wij ook de Kamer aangesproken om de opdracht uit te breiden. Je kunt meehelpen ervaringsdeskundigheid op de politieke agenda te krijgen door de brief te delen met #ErvaringAanTafel. Klik hier voor de brief: Ervaring Aan Tafel
Wednesday, May 26, 2021 Jiska Ogier Tip No comments
Van jongs af aan leerde ik; lichamelijk wil het allemaal niet zo, dus je moet het van je hersens hebben. Met dat in mijn achterhoofd sleepte ik mij door de middelbare school op VWO-niveau door en koos ik mijn studie; rechten. Mijn bachelorsdiploma is me heel wat waard, maar onderweg heb ik wel een nieuwe passie opgepikt, iets wat er voor mij echt toe doet. Dat is inclusie. Een wereld waarin iedereen op voet van gelijkheid mee kan doen, met al onze verschillen. Dat is een ontzettend grote droom, die misschien onmogelijk lijkt. Daarom pak ik het stapje voor stapje aan. Eerst binnen Nederland, binnen mijn (gelukkig steeds groter wordende) netwerk. Binnen overheden, onderwijsinstanties, in de media, bij belangenbehartigers of juist bij commerciële bedrijven. Ik weet misschien niet alles wat er te weten valt, maar breng wel een bak ervaring, kennis en een groot netwerk mee. Tot voor kort deed ik dat, onder andere bij Wij Staan Op! veelal op vrijwillige basis, of voor een cadeaubon. Maar, ik doe ertoe. Mijn ervaring, mijn advies, mijn tijd, is geld waard. Net zo veel als van ieder andere adviseur. Misschien wel meer, want wat ik meebreng is niet uit een boekje te halen. Edwin Vreedeveld is een van de mensen in mijn netwerk die mij veel geleerd en aangemoedigd heeft om te doen wat ik nu doe, en dat op waarde te schatten. De titel van zijn boek sluit dan ook perfect aan op de boodschap die ik uit wil dragen; soms naar buiten maar soms ook simpelweg aan mezelf: Ik doe ertoe. idrt.nl
Wednesday, March 10, 2021 Jiska Ogier Media , Spreker No comments
Afgelopen week werd de gloednieuwe website wijrollen.nl gelanceerd. Zoals de naam al doet vermoeden een website voor iedereen die een rollend bestaan leidt.   De website is een combinatie van een online magazine, community en heel veel nuttige informatie. Voordat de site gelanceerd werd schreef ik dan ook mee aan een stukje informatie voor de RollerWiki. Het lanceren van de website gebeurde met de allereerste RollTalk, een online talkshow vol rollers. Er blijkt echter wel één minpuntje te zijn; er kon geen roller gevonden worden met presentatie-ervaring. Media-ervaring heb ik wel, maar presenteren en inzicht in regie, daar valt nog wel wat te leren. Ik ging het gesprek aan met presentatrice Jacobine en natuurlijk met de redactie.     Als verbinder was het super leuk om deel te zijn van deze RollTalk en mensen te ontmoeten, maar ik hoop ook zeker een kans te krijgen om in de toekomst de RollTalk te presenteren. Dat lijkt me namelijk een uitstekende plek om mensen met elkaar te verbinden.   Wil je de eerste RollTalk terugkijken en direct de website checken? Klik dan op deze link: https://wijrollen.nl/vlog/terugkijken-rolltalkshow-1/   Disclaimer; alle aanwezigen bij de RollTalk hebben ‘s ochtends een Covid-sneltest gedaan, iedereen is negatief getest waardoor wij veilig binnen de bubbel konden bewegen. [foto ID: grijsblauwe achtergond met onderaan een foto van iedereen in de eerste RollTalk aan tafel. Erboven staat in witte letters: Nieuwe website gelanceerd voor alle rollers van Nederland. WIJROLLEN.NL Ik was aanwezig als gast, maar mijn ambitie om tafeldame te worden staat. Zou ik de volgende RollTalk presenteren?]    
Wednesday, March 03, 2021 Jiska Ogier Media , Spreker No comments
Op donderdag 4 maart wordt de website Wij Rollen gelanceerd. Op deze website speciaal voor iedereen die rolt komen frisse artikelen te staan over allerlei aspecten van het rollende leven.  Bij de lancering schuiven verschillende gasten aan die hun zegje doen over zaken als gezondheid, werk en rolstoelskills. Ook ik mag aansluiten om een verbindende bijdrage te leveren.  Kijk je online mee? Dat kan van 13 tot 14 uur via deze link naar de uitzending. 
Wednesday, September 02, 2020 Jiska Ogier Geen categorie 1 Comment
Donderdagavond 15 oktober alweer de derde aflevering van “De Nieuwe Solidariteit”, een samenwerking tussen Pakhuis de Zwijger en de Landelijke Cliëntenraad (LCR). Deze keer over solidariteit in toekomstig beleid. Naast politici schuiven er ook deze aflevering weer ervaringsdeskundigen aan bij het gesprek. Na een geslaagde tweede aflevering waaraan ik op 8 oktober via Zoom meedeed, zal ik ook in deze uitzending een bijdrage leveren vanuit mijn ervaringsdeskundigheid. De derde en laatste aflevering is gericht op de toekomst: hoe moet het sociale zekerheidsstelsel eruit (gaan) zien? Verschillende politici schuiven aan om hun (politieke) visie hierop te geven, maar de stem van ervaringsdeskundigen mag natuurlijk niet gemist worden. De praktijkervaring van ervaringsdeskundigen laat namelijk goed zien hoe regels op papier, vaak opgesteld vanachter een bureau door iemand die zelf níét in die situatie leeft, daadwerkelijk effect hebben op mensenlevens. De livecast is donderdagavond 15 oktober om 20.30 te zien via deze link op de website van Pakhuis de Zwijger.