10 November is de dag van de Mantelzorg, een dag waarop we stilstaan bij de grote hoeveelheid mantelzorgers in Nederland en onze waardering uitspreken. Belangrijk, want het aantal mantelzorgers in Nederland neemt toe. In 2019 ging het om ongeveer 5 miljoen mantelzorgers, dat is 1 op de 3 mensen van boven de 16. Zoals het er nu naar uitziet zal de vraag naar mantelzorgers de komende jaren alleen nog maar toenemen; de overheid wil de stijging van zorgkosten beperken en we hebben te maken met vergrijzing.

Omslag van het SCP rapport "Blijvende bron van zorg", die titel staat groot bovenaan in oranje letters. Daaronder in zwarte letters "Ontwikkelingen in het geven van informele hulp 2014-2019" daaronder een foto met links een oudere witte vrouw die aan tafel zit met een bril op, met haar hand wijst ze iets aan in een schrift/boekje/agenda. Rechts een jongere witte vrouw die over de tafel heen leunt en met haar linker hand mee wijst in het boekje/schrift/de agenda.
Bolletjes in verschillende maten die met elkaar in verbinding staan met verschillende lijnen. In sommige bolletjes staan figuurtjes van een persoon, een rolstoelicoon, een telefoon of een tekstballon met vraagteken.

Toch is het belangrijk om te beseffen dat mantelzorgontvangers lang niet altijd ouderen zijn en dat mantelzorg verlenen lang niet altijd van korte duur is. Ook veel ouders van zorgintensieve kinderen, partners, familie en vrienden van mensen met een langdurige ziekte of handicap verlenen mantelzorg. En dat is niet zonder gevolgen. Uit onderzoek blijkt dat de toenemende druk op mantelzorgers ook flink effect heeft op de samenleving. Mantelzorgers krijgen te maken met overbelasting, hoge tijdsdruk, hun gezondheid is slechter en er is vaker sprake van langdurig verzuim (mensen die langere tijd niet of minder kunnen werken). Er zijn steeds meer jonge mantelzorgers die ook vaker een slechtere fysieke en mentale gezondheid hebben, studerende mantelzorgers presteren minder en doen langer over hun studie.

De effecten van de grote mantelzorgvraag vertalen zich dus zowel naar mantelzorgers als naar de samenleving, maar gaan ook de andere kant op. Zelf merk(te) ik dat relaties vaker ongelijkwaardig zijn en dat ik mij soms erg schuldig kan voelen over de druk die ik op mijn naasten leg. Omdat ik een levenslange en levensbrede handicap heb, heb ik vaker, langer en meer hulp nodig van de mensen om mij heen dan een gemiddeld persoon. Andersom is het vaak lastiger om iets terug te doen voor een naaste, wat voor ongelijkwaardige situaties kan zorgen. Uiteindelijk kent zo’n situatie dus alleen maar verliezers.

Dat merkte ik ook in mijn huwelijk, de (vaak onnodige) ongelijkheid legde grote druk op de relatie. Ondersteuning zoals hulp in de huishouding was moeilijk te krijgen; ik had immers een gezonde partner, dus werd er al snel een beroep op hem gedaan. Vanuit de toe- of afwijzing is er weinig oog voor het grotere geheel; de afhankelijkheidspositie waarin je mensen brengt, de (over)belasting van naasten en de uiteindelijke kosten daarvan voor de maatschappij. Inmiddels spreek ik van mijn ex-man; de ongelijkwaardigheid had een grote rol in wat ons uiteindelijk opbrak. Het moment dat hij vertrok, kreeg ik echter alle ondersteuning waar we al langer behoefte aan hadden. Nu er geen mantelzorger meer was, lag de verantwoordelijkheid om mij te ondersteunen, toch bij de overheid en zorgverzekeraar. En die hulpvraag was opeens veel groter in mijn eentje.

Inmiddels ben ik gelukkig weer netjes als een kat op mijn pootjes geland. Nu met meer formele ondersteuning, maar nog steeds met mantelzorgers om mij heen om de gaten op te vangen. Fijne vrienden, familie én weer een nieuwe partner die mij helpen volwaardig mee te doen in de samenleving. Er wordt een groot beroep gedaan op zelfredzaamheid en sociaal netwerk, waar soms juist meer ondersteuning nodig is. Zelf ben ik dan ook een stuk voorzichtiger geworden; ik probeer mijn hulpvragen zo veel mogelijk te verdelen, zoek goed uit welke ondersteuning ik kan krijgen en investeer extra in gelijkwaardigheid daar waar het kan.

Foto door Marijn de Wijs; straatbeeld met twee mensen van de rug gefotografeerd: links ikzelf, ik zit in een donkere rolstoel, draag een bordeauxrode jumpsuit en witte sneakers. Mijn lange donkere haar zit in een twist, ik ben een indo vrouw. Rechts, hand in hand mijn partner. Hij is een witte man met lang donker krullend haar in een knot en een baardje. Hij draagt een shirt met blauwe print, een blauwe spijkerbroek en witte sneakers met blauw detail. We kijken lachend naar elkaar.

[10 november 2023] MantelzorgNL, de vereniging van mantelzorgers in Nederland, startte de petitie “Stop de #regelkolder”. Mantelzorgers zijn namelijk gemiddeld 4 uur per week bezig met administratie en geregel; tijd die niet besteed wordt aan de zorg voor een naaste. Je kunt de actie ondersteunen door de petitie te tekenen.

Leave A Comment