Ervaringsprofessional, een baan die niet bestond voordat ik ‘m creëerde. Maar wat doe ik dan eigenlijk precies? Ik adviseer, geef workshops en spreek voor (digitale) zalen. Maar met dat ene zinnetje heb ik eigenlijk nog weinig gezegd. Daarom laat ik jullie graag kennismaken met de veelzijdigheid van mijn werk in die serie “Wat doe je?”. Deze blog wordt geüpdatet na elke nieuwe post op sociale media, zodat hier eind juli 2022 een compleet overzicht terug te lezen is.

VWS Unit Complexe Zorgvragen

Regelmatig begin ik mijn telefoongesprekken met “Jiska Ogier, Unit Complexe Zorgvragen van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.” Het is een hele mond vol. Mijn opdracht bij het Ministerie geeft mij de ruimte om de spil te zijn tussen beleid en praktijk. Wie vastloopt in diens zorgvraag kan via Het Juiste Loket bij deze Unit terecht komen, in sommige gevallen bij mij.

Samen kunnen we kijken naar de ondersteuningsvraag, in plaats van de systemen en indicaties; die komen later wel. Ik vind het belangrijk dat wie bij mij terecht komt écht gehoord wordt en kijk vaak verder dan de vraag waarmee zij oorspronkelijk binnenkomen zodat ik een volledig beeld kan vormen. De signalen die mijn collega’s en ik tegenkomen delen we weer met het Ministerie, zodat we bruggen kunnen slaan tussen het beleid en de praktijk.

Mijn werk voor VWS doe ik voornamelijk vanuit huis, maar voor de uitreiking van de Shakingtree Award kom ik natuurlijk graag langs. Het is inmiddels ook weer mogelijk om mensen met een opschuddend vermogen te nomineren voor de editie van 2022. Nomineer jij iemand en/of zie ik je bij de uitreiking?

VN-verdrag Handicap

De basis voor alles wat ik doe als spreker en workshopleider; het VN-verdrag Handicap. Omdat dit mijn uitgangspunt is, kan ik er natuurlijk ook veel over vertellen. Daarom geef ik graag workshops en colleges over dit mooie onderwerp. Geschikt voor iedereen; met of zonder juridische achtergrond. In mijn opdrachten zet ik namelijk altijd maatwerk in.

Zo gaf ik de basisworkshop VN-verdrag Handicap aan een brede groep geïnteresseerden met verschillende achtergronden voor een vereniging, maar gaf ik ook verschillende colleges aan de Universiteit Leiden; van eerstejaars tot advanced masterstudenten. Ook bij themadagen over diversiteit en inclusie past een (mini)college VN-verdrag Handicap, ondervond bijvoorbeeld Stibbe.

Het VN-verdrag Handicap geldt sinds 2016 in Nederland, maar dat is eigenlijk nog maar het begin. Samen maken we van de verdragstekst een praktische, menselijke werkelijkheid.

Workshop inclusief werkgeverschap

De krapte op de arbeidsmarkt is enorm en toch staan er nog veel mensen met een arbeidsbeperking langs de kant, hoe kan dat? Eigenlijk vind ik het niet eens zo gek; inclusie is nog niet erg ingebed in onze cultuur. Hoewel bijna iedereen welwillend is, weet men soms gewoon niet wat er precies nodig is om inclusief en toegankelijk te zijn.

Daar kan ik gelukkig wel wat zinnigs over zeggen. Met mijn workshop inclusief werkgeverschap help ik HRM-afdelingen en management in een paar uur aan een paar belangrijke inzichten. Ik geef een praktisch inkijkje in het leven met een handicap en de rol die een werkgever kan spelen om iemand een warm welkom te geven. Samen gaan we aan de slag met een inclusieve bedrijfscultuur, kijken we naar sollicitatieprocedures en nemen we een aantal praktische tips door. Deelnemers aan de workshop kunnen zonder verdere studie gelijk aan de slag met de tips, zodat het verschil direct merkbaar is.

Inclusief onderwijs

Mijn tijd aan de universiteit was er een van gemixte ervaringen. Veel mensen waren meer dan bereid om mij een handje te helpen, maar het systeem zat meer dan eens in de weg aan een inclusieve studie-ervaring. Zonde, juist omdat mensen zo welwillend waren. Omdat mijn studie voor mij een belangrijke start van mijn carrière was, gun ik studenten, docenten en medewerkers een mooiere ervaring. Daar heb ik gelukkig wel een paar ideeën over die ik graag deel.

De workshop inclusief onderwijs is speciaal ontwikkeld voor docenten en andere medewerkers van hogescholen en universiteiten. Samen kijken we naar de elementen van een studie en het leven met een handicap. Wist je dat ook uit onderzoek blijkt dat studenten met en zonder functiebeperking eigenlijk helemaal niet zo veel verschillen van elkaar in de wensen die ze hebben als het over onderwijs gaat? Met mijn praktische aanpak kijk ik naar manieren om het onderwijs inclusiever te maken op simpele manieren, zodat we de werkdruk niet nog verder verhogen, terwijl er wél een groot verschil gemaakt wordt.

Spreker

Er valt altijd genoeg te vertellen over inclusie, bewustwording en het VN-verdrag Handicap, ook als het niet direct een hele concrete workshop is. Gelukkig kan ik als spreker ook prima uit de voeten met een kortere opdracht of een grotere groep mensen. Of het nu gaat om de aftrap van een evenement of juist het afsluiten van een dag met een mooie boodschap, ik maak er graag een inspirerend moment van.

In de voorbereidingen voor een sprekersopdracht ga ik altijd met de opdrachtgever zitten om samen te kijken naar wat we over willen brengen. Ik vind het belangrijk dat mijn verhaal goed aansluit op de rest van het programma, maar vooral ook dat mensen er energie van krijgen. Verwacht van mij dus geen saai juridisch verhaal over hoe het volgens de regels moet, maar een fris geluid dat met humor en interactie mensen aan het denken zet. Mijn doel is bereikt als er de toehoorders de volgende keer dat zij hun fiets of auto parkeren, stilstaan bij hun aandeel aan toegankelijkheid.

Schrijven & redigeren

Wie schrijft, die blijft. Van jongs af aan heb ik het altijd leuk gevonden om te schrijven, eerst korte verhaaltjes, later steeds meer inhoudelijke stukken. Hoewel het geen dagelijkse hobby van mij is, vind ik het ontzettend belangrijk dat er goede, inhoudelijke artikelen zijn over inclusie. Of dat nou juridische analyses zijn of praktische ervaringsverhalen; over inclusie en de positie van mensen met een handicap, kan wat mij betreft moeilijk te veel geschreven worden.

Daar draag ik dan ook graag zelf een steentje aan bij; de afgelopen jaren heb ik verschillende stukken geschreven. Artikelen van mijn hand zijn meestal vooral juridisch onderbouwd, maar ook op mijn sociale media en website blog ik regelmatig over mijn leven. Daarmee geef ik de wereld graag een inkijkje in de drempels, maar vooral ook de mogelijkheden én de verplichtingen die we als maatschappij hebben tegenover mensen met een handicap.

Maar alleen schrijven is natuurlijk niet genoeg. Om tot goed onderbouwde en inhoudelijke artikelen te komen die daarnaast ook nog prettig te lezen zijn, zet ik mij ook al jaren in als redactielid bij vakblad Handicap & Recht. Hét Nederlandse juristenvakblad voor iedereen die zich bezighoud met mensen met een handicap, of daar meer over wil lezen. Een handicap heeft betrekking op alle terreinen van het leven, dus komt ook elk rechtsgebied in dit tijdschrift wel een keer aan bod. Eigenlijk gewoon een aanrader voor elke jurist!

Coaching

Het ondernemerschap past ontzettend goed bij mij; ik heb het enorm naar mijn zin als eigen baas en kan op veel plekken een verschil maken. Vaak doe ik dat in of voor groepen, maar ook het één-op-één contact haal ik veel plezier uit. Daarom werk ik als coach graag met startende ondernemers.

Niet om je te vertellen hoe je het aan moet pakken, maar juist om je te leren hoe je het zónder mij kunt. We bouwen aan je zelfvertrouwen, gaan aan de slag met wat jij écht belangrijk vindt en zorgen ervoor dat je op een leuke manier een vliegende start maakt. De coaching is geschikt voor elke soort onderneming of ondernemer, zolang jij maar zin hebt om ervoor te gaan.

Geen startende ondernemer, toch nieuwsgierig? Neem gerust contact op! Het zou zomaar kunnen zijn dat jij een opdracht voor me hebt waar ik nog niet aan gedacht heb, die wel in mijn straatje past.

Fotografie

Hoewel ik er niet meer veel mee adverteer en fotografie niet meer op mijn website vermeld is, heb ik mijn camera zeker niet aan de wilgen gehangen. Al sinds mijn tienertijd vind ik het heerlijk om met mijn camera in de weer te zijn, meestal met vriendinnen of met dieren als model. Door de jaren heen heb ik veel geoefend en met van alles; van sportfotografie tot evenementen, maar steeds kom ik bij hetzelfde terug; portretten.

Gelukkig ben ik niet de enige die zeer tevreden is met mijn werk, daarom heb ik fotografie toch gewoon meegenomen in mijn bedrijf. Zo nu en dan, liefst bij mooi weer lekker buiten, maak ik dan ook nog steeds portretten voor bijvoorbeeld websites of sociale media. Mezelf meten met een fulltime professional kan ik niet, maar een mooi portret kan ik zéker maken, met veel plezier ook!

In beeld; fotoserie voor kandidatenlijst gemeenteraadsverkiezingen 2022 GroenLinks Leiden

Media

“Hé, heb ik jou niet een keer…”, “Volgens mij ken ik jou…” Ja, het zou zomaar kunnen dat jij mij wel kent, maar ik jou niet. De afgelopen jaren ben ik namelijk vanuit verschillende rollen, organisaties en expertises te zien geweest in de media. Sinds de lancering van stichting Wij Staan Op! waar ik destijds mede-initiatiefnemer van was heb ik mij ontpopt als vertrouwd gezicht in het medialandschap.

Inmiddels zit mijn naam in de kaartenbakjes van half Hilversum, maar ook daar buiten weet men mij steeds beter te vinden; als jurist, als ervaringsdeskundige of als inspirerende ZZP’er. Praten doe ik nu eenmaal heel gemakkelijk en met veel plezier, dus leen ik mij ook graag voor dit soort klussen als het in mijn agenda past. Wel heb ik steeds beter geleerd voor mijzelf te zorgen, zo vraag ik nu veel vaker ondersteuning in vervoer en houd ik mijn energie strikter in de gaten. Mediaklussen vind ik leuk om te doen, maar dat moet het ook blijven.

Je kunt mij inmiddels dus kennen van verschillende kranten, TV-programma’s en allerlei andere soorten online en offline publicaties. Benieuwd waar ik allemaal geweest ben? Op mijn website vind je op de pagina ‘Publicaties’ al mijn media-uitingen.

Leave A Comment