Weg bij Wij Staan Op!

Vandaag (1 december 2020) is een bijzondere dag voor mij. Na bijna 6 jaar inzet, van maanden voordat Wij Staan Op! officieel begon tot aan vandaag, is het tijd om stichting Wij Staan Op! achter mij te laten.
Een lastig besluit, want ik heb veel te danken aan mijn tijd bij deze mooie groep. Maar het is tijd om door te groeien en mijn eigen avonturen aan te gaan.
Ik kan er van alles over zeggen en schrijven, dat was ik ook van plan. Maar vanochtend kreeg ik dit mooie gedichtje van Thijs de Lange en daar werd ik stil van, want het zegt eigenlijk alles.

Gedicht

Jiska Ogier
 
Kwam, zag
En bouwde een stichting
 
Werd een luis in de pels
Een gedegen sparringspartner
Een baken van vertrouwen
 
Beheerst en vriendelijk
Trok zij ten strijde
Verzamelde munitie
Uit haar wetboek
 
Nu kent de wereld geen grenzen meer
Is het tijd voor haar om uit te vliegen

Thijs de Lange

Afscheidsblog Cynthia & Jiska:
Tijd voor nieuwe avonturen

De tijd is voorbij gevlogen, Wij Staan Op! vierde dit jaar heel stilletjes haar vijfde verjaardag – te midden van de Coronacrisis. Wij – Cynthia en Jiska – zijn kernleden van het eerste uur. Na jaren van samenwerking keken we terug en kijken we vooruit; het is voor ons allebei tijd om Wij Staan Op! te verlaten. Een zwaar besluit voor ons allebei, de stichting is deel van ons geworden, we zullen onze tijd hier natuurlijk nooit helemaal loslaten; Wij Staan Op! stroomt door onze aderen. Toch is het tijd om vaarwel te zeggen, maar niet zonder afscheid te nemen van onze trouwe volgers.

Van begin…
“Wij Staan Op! bestond net een paar maanden voordat ik Cynthia ertoe wist te verleiden een motivatiebrief te schrijven” vertelt Jiska. Cynthia vult aan: “We waren toen al zeker 10 jaar vrienden, moet je nagaan! Na even nadenken vond ik het wel heel gaaf om te leren mijn handicap als kracht in te zetten en anderen te adviseren. Hoewel ik altijd heel positief in het leven heb gestaan voelde die handicap toch vaak als een beperking, een minpuntje. Bij Wij Staan Op! is dat gevoel compleet veranderd, hier is het een kracht”. Dat Wij Staan Op! zoveel zou bereiken als het heeft gedaan de afgelopen jaren hadden beiden niet durven dromen. Jiska: “Ik herken wat Cynthia zegt, ik kon prima leven met mijn handicap, maar dit is bijna leven ván je handicap. Ervaringsdeskundigheid is zo verschrikkelijk krachtig, zo had ik er vroeger nooit naar gekeken. Wij hebben dingen gedaan omdát we een handicap hebben, niet ondanks”. Het heeft ons gevormd als mens en als professional, iets wat we beiden voor geen goud hadden willen missen. Tegelijk is het tijd om die kans door te geven aan een jonge generatie, en onze vorming in te zetten in een nieuw avontuur. Cynthia in haar werk bij Rijkswaterstaat en Jiska binnenkort misschien bij een nieuwe baan, na het afronden van haar studie in januari.

…via hoogtepunten…
Wij Staan Op! heeft ons als mensen enorm helpen ontwikkelen, maar een paar momenten springen er toch wel uit. “Het gesprek met staatssecretaris Van Rijn (SZW) in september 2015 over het belang van het VN-verdrag Handicap was zeker een hoogtepunt. Ik was toen net nieuw bij het team” vertelt Cynthia. Het hele proces van lobbyen voor de ratificatie van het VN-verdrag was een bijzondere ervaring voor allebei. Cynthia: “Er waren periodes dat ik meerdere keren per week door de gebouwen van de Tweede Kamer rondliep om met politici te praten”. Ook voor Jiska was dit een bijzondere ervaring: “In het begin was ik helemaal niet zo thuis in de politiek, om dan opeens bij een fractievoorzitter aan te schuiven die jouw verhaal wil horen is echt bijzonder. Ik heb er enorm veel van geleerd. Over de processen, de lobby, maar ook op persoonlijk vlak. Het heeft ook echt invloed gehad op de keuzes die ik nu maak rond mijn carrière. Ik heb er zó veel opties bij gekregen”. Ook de gesprekken met andere belangenorganisaties waren een belangrijk onderdeel van de lobby. “We schoven regelmatig aan tafel met Ieder(in) en de Landelijke CliëntenRaad (LCR) bij politieke gesprekken in de Kamers of op ministeries. Het voelde in het begin voor mij heel bizar dat zij naar ons keken. Deze mensen doen dit werk fulltime, als baan, lezen al die stukken door, maar kijken mij als ervaringsdeskundige aan om het verhaal kracht te geven. Dat is wel goed voor je zelfvertrouwen hoor!” lacht Jiska. Cynthia beaamt dat overtuigt.

In onze tijd bij Wij Staan Op! hebben we ook veel met elkaar samengewerkt, maar een van de hoogtepunten is toch wel ons optreden in Nieuwsuur in 2018. Daar vertelden we waarom wij vonden dat loondispensatie in de Participatiewet van tafel moest. Cynthia was daar een bijzonder passende ervaringsdeskundige, “Ik werkte toen via de banenafspraak bij Rijkswaterstaat, inmiddels ben ik daar doorgegroeid. Maar als ervaringsdeskundige kon ik hier echt een belangrijke speler in zijn, dat was bijzonder om mee te maken”. Ook Jiska heeft bijzondere herinneringen aan die tijd: “De acties tegen loondispensatie in de Participatiewet zijn echt heel groot geworden. We moesten op een gegeven moment de telefoontjes en verzoeken echt verdelen en mensen zoeken om overal aan te kunnen voldoen. Er gingen de hele dag appjes heen en weer en ik zat soms uren te bellen. Dat het uiteindelijk met samenwerking gelukt is, is gaaf om te zien. Stiekem ga ik dat wel missen hoor”.

…tot eind.
Nu is het, zoals gezegd, tijd om te vertrekken bij dit mooie team. We nemen veel mooie dingen mee “Het is bijzonder om te merken dat je als ervaringsdeskundige een bepaalde expertise hebt waar nog weinig gebruik van wordt gemaakt” zegt Cynthia, Jiska vult aan: “We hebben die expertise denk ik wel een beetje op de kaart kunnen zetten, ik hoor het woord toch steeds vaker vallen”. Naast ervaringsdeskundigheid hebben we ook aan andere kwaliteiten kunnen werken: schrijven, presenteren en organiseren, we hebben politieke inzichten gekregen en een bijzondere cv opgebouwd. Die kwaliteiten nemen we mee in onze volgende stap; Cynthia is binnen Rijkswaterstaat steeds beter zichtbaar als inclusie-expert, Jiska begint na haar bachelor aan een nieuwe carrière. Hoe dat eruit zal zien, blijft nog even te bezien.

Wij Staan Op! zal altijd een plekje hebben in ons hart én in de manier waarop we deze missie blijven uitvoeren. Hoewel we het team verlaten kunnen we deze lobby niet volledig de rug toekeren.

Deze blog verscheen origineel op www.wijstaanop.nl op 28 oktober 2020

Leave A Comment