Veel mensen met een arbeidsbeperking hebben moeite om aan het werk te komen. En wie wel aan het werk komt, valt soms binnen een jaar ook weer uit. Hoe kan het dat mensen die zó gemotiveerd zijn, het toch niet altijd redden op de werkplek? Met Muzus en Tilburg University deed ik verkennend onderzoek met de nadruk op gesprek met ervaringsdeskundigen. Werkgevers, jobcoaches en natuurlijk veel werkenden kwamen aan het woord in ons onderzoek.

Samen formuleerden we zes kernbehoetften voor werkenden. Op het eerste gezicht vaak helemaal niet zo afwijkend; iedere werkende wil deze dingen wel. Maar voor iemand met een arbeidsbeperking die vaak tegen extra drempels aanloopt, is een goede invulling van deze behoeften cruciaal. Bovendien ontdekten we dat bestaande ondersteuning vaak gericht is op het starten van werk, maar minder op het behouden van werk. We zien grote kansen voor verbetering; meer bekendheid en makkelijkere bereikbaarheid van huidig ondersteuningsaanbod, aanvullen met coachende dienstverlening en betere ondersteuning bij het onderhouden van de werkrelatie. En natuurlijk wierp ons onderzoek weer nieuwe vragen op, waar meer interessante onderzoeksonderwerpen in zitten.

Foto door Marijn de Wijs: ik zit achter mijn pc. Ik ben een indo vrouw met donker opgestoken haar en een bruin montuur bril, ik draag een grijs geruit pak. Op de achtergrond is wazig mijn powerpointpresentatie te zien en er liggen boeken en een vulpen op mijn bureau.

Inclusief werkgeverschap

Praktisch aan de slag

Diversiteit in teams levert aantoonbare voordelen op: hogere omzet, minder verloop en meer vindingrijkheid. Wil je als werkgever direct practisch aan de slag met de inzichten uit onderzoeken zoals deze? Neem dan vrijblijvend contact op voor een maatwerktraining inclusief werkgeverschap. Op basis van jouw unieke organisatie of afdeling gaan we aan de slag met een inclusieve werkomgeving die voor iedereen uitnodigend is.

Leave A Comment