7 december markeert nationale vrijwilligersdag. Ook ik zet mij al jaren in als vrijwilliger. Meest bekend is mijn tijd bij Stichting Wij Staan Op , waar ik mij zes jaar voor heb ingezet. Die jaren hebben mij veel gebracht; ik heb veel gedaan en heel veel geleerd. Toch kost het ook wat: er gaat veel tijd en energie in vrijwilligerswerk zitten. Voor mij bleek Wij Staan Op! een opstap naar mijn carrière als Ervaringsprofessional, maar dat zal niet voor iedereen gelden.
 
Vrijwilliger zijn is dan ook niet voor iedereen weggelegd. Zeker vrijwilligers met een handicap kunnen met extra vragen zitten. Is het vrijwilligerswerk wel toegankelijk? Heeft het vrijwilligerswerk consequenties voor mijn uitkering? En wat als ik een vrijwilligersvergoeding krijg? Heb ik wel genoeg energie om mij te committeren? Wat als ik een keer een slechte week heb?
 
Vrijwilligers zijn van onschatbare waarde, daarom vind ik dat het belangrijk is het werk ook te belonen. Waardeer het werk, spreek het uit, gebruik de input van vrijwilligers. En als het kan, maar zeker als de inzet groot is zoals bij veel ervaringsdeskundigen, geef ze er iets tastbaars voor. Een cadeaubon, een vergoeding. Voor mij in ieder geval geen bloemen; ik hoop namelijk altijd dat mijn vrijwillige bijdrage langer blijft dan een boeket.

Leave A Comment