Jiska_Ogier_MarijndeWijs_13
De term ervaringsdeskundige is tegenwoordig redelijk bekend en wordt op allerlei terreinen gebruikt. Toch kan de invulling die we aan het woord geven soms heel verschillend zijn. Ervaringsprofessional daarentegen is een hele nieuwe term. Begrijpelijk dus dat er vragen over zijn! In deze post leg ik uit hoe ik naar de verschillende definities kijk.
 
Kennis versus deskundig
Iedereen heeft ervaringen, je maakt iets mee in je leven en haalt daar vaak bepaalde kennis uit. Zo hebben veel van ons de afgelopen jaren geleerd om te videobellen, maar die kennis maakt ons nog geen deskundige. Een ervaringsdeskundige is in mijn ogen dan ook iemand die verder kan kijken dan diens eigen ervaringen, die een stukje theoretische en praktische kennis heeft en daardoor een uniek inzicht kan leveren.
 
Deskundig en professioneel
De afgelopen jaren ben ik ervaringsdeskundige geworden, maar dat is niet mijn enige of misschien niet eens mijn belangrijkste kwaliteit als ervaringsprofessional. In de eerste plaats ben ik namelijk opgeleid als jurist en heb ik via mijn vrijwilligerswerk ervaring opgedaan in lobby, beleidsadvies en media. Ik ben professional die daarnaast een belangrijke ervaringsdeskundigheid met zich meebrengt. En, heel belangrijk; die kwaliteiten zijn wat waard. Met de term ervaringsprofessional wil ik dan ook aangeven dat mijn inzet geld kost; ervaringsprofessional zijn is mijn beroep. Als ervaringsprofessional breng ik een unieke mix van opleiding, kennis en ervaring mee.

Leave A Comment