Geld. Soms best een lastig onderwerp. Toch wil ik er iets over kwijt. Iets heel belangrijks, vind ik zelf.
 
Veel te vaak merk ik dat het inzetten van ervaringsdeskundigheid wordt gezien als een gunst… van de luisteraar aan de ervaringsdeskundige. Het is, in mijn ogen, precies andersom. Ervaringsdeskundigheid is ontzettend waardevol. Het brengt theoretische kennis in de praktijk, daar waar regels en protocollen feitelijk werken. Ik herinner mij een paar jaar geleden een nieuwsbericht waarbij een gemeentehuis was verbouwd. Na de opening bleek dat het gebouw niet rolstoeltoegankelijk was, toen gebruikers er niet uit de voeten konden. Het effect? Wéér een hele dure verbouwing. Dat had voorkomen kunnen worden.
 
Niet elke ervaring is hetzelfde. Daarom is het als ervaringsdeskundige belangrijk om oog te houden voor de mogelijke verschillen en je vooral te realiseren dat niemand álles kan overzien. Het is en, en, en. Ervaring, protocollen, onderzoek en tests vullen elkaar aan voor het beste resultaat. Dan kan het natuurlijk nog zijn dat er iets gemist is; kan gebeuren, kan vast worden opgelost.
 
Voor iedereen die ervaringsdeskundigen inzet heb ik een belangrijke oproep: waardeer deze lessen! Doe je voordeel met de kennis en kunde van ervaringsdeskundigen. Maar ook in materiële zin: van een schouderklopje kun je niet leven. Ervaringsdeskundigheid zou daarom betaald moeten worden. Deze deskundigheid kun je niet leren op school of uit een boekje. Er zit tijd, energie en vaak veel frustratie in. Tijd en energie die anderen waarschijnlijk op werk besteden. Ook het voorbereiden van een presentatie of workshop en de aanwezigheid van een ervaringsdeskundige kosten tijd die we waarschijnlijk ook het liefst in een reguliere betaalde baan zouden kunnen stoppen. Daarom is het belangrijk ervaringsdeskundigen te betalen voor het werk wat ze doen. Zoals je een adviesbureau ook zou betalen ;)
 
Foto: © Taco van der Eb

Leave A Comment