Logo van Thijs Doet, in tinten bruin, groen en lichtblauw.

In de blogserie VN-verdrag Handicap interviewt Thijs de Lange mensen die tegen ontoegankelijkheid aanlopen. Samen met hen onderzoekt hij oplossingsrichtingen en de rol van het VN-verdrag Handicap. Onder elk interview schrijf ik een korte juridische reflectie, zo geven we samen het verdrag handen en voeten.

Logo Jiska Ogier Ervaringsprofessional. Mijn naam geschreven in sierlijke letters, daaronder een lijn die rechts eindigt in een veer. Daaronder in kleine hoofdletters het woord ervaringsprofessional
1) Wassen terwijl iedereen kan meekijken

Joyce boekt een vakantie op een site die suggereert dat er toegankelijk sanitair is, maar eenmaal aangekomen weet het personeel van niets.

5) Landgenoten die je niet verstaan

Wanneer Iris de deur uit stapt komt ze in een wereld met onbegrijpelijke taal terecht, terwijl Nederlandse gebarentaal wel officieel erkent is.

2) Hoe een kapotte lift je thuis houdt

Nick bereidt zich goed voor en probeert erachter te komen of de liften werken. “Kan ik niet op pad? Dan zeg ik mijn afspraak af.”

6) Niet zelfstandig naar de Formule 1

Marieke wil met haar scootmobiel naar de Formule 1, maar dat kan niet zomaar. De ‘extra care’ tickets zijn duurder en er zijn veel te veel prikkels. Kan dat anders?

3) Procederen tegen je eigen gemeente

Jessica kreeg jarenlang geen aangepaste keuken vergoed. “Het gedoe slurpte me leeg, ik kreeg er fysiek last van, het was de hel.”

7) Geweigerd worden door een taxichauffeur

Wanneer Martine besluit een taxi te nemen voor een klein stukje, stuit ze op allerlei vooroordelen. Haar geleidehond wordt zelfs geweigerd. Mag dat?

4) Niet naar binnen door verkeerde oprit

De aanwezigheid van een oprit bepaalt of je naar binnen kunt. Normering is er wel, maar toch staat Pia regelmatig buiten.

Leave A Comment